powered by Passiefhuis-Platform vzw

Bouwnopen berekenen

Om bouwdetails (bouwknopen) te kunnen evalueren naar hun koudebrugwerking, wordt steeds gebruik gemaakt van gespecialiseerde software. Deze komt in heel wat verschillende vormen, in 2D of 3D, en ontwikkeld in binnen- en buitenland. Bij de top van deze programma's hoort de software van het Belgische Physibel waar u onder andere het tweedimensionele Bisco of driedimensionele Trisco vindt. Een van deze rekenprogramma's, THERM, is ontwikkeld als een freeware-licentie en wordt gebruikt in de opleiding rond het berekenen van bouwknopen die PHP organiseert.

Therm rekensoftware

Rekensoftware

THERM is een state-of-the-art programma voor Microsoft Windows™, ontwikkeld aan het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL), voor gebruik door producenten, ingenieurs, onderwijzers, studenten, architecten en anderen die geïnteresseerd zijn in warmte-overdracht.
Met THERM kan de tweedimensionele wartmestroom worden gemodelleerd voor bouwknopen zoals muren, funderingen, daken, ramen en deuren, en alle andere producten waar koudebrug-effecten onderzocht dienen te worden. De analyse van het warmtetransport via Therm laat je toe om de energie-efficiëntie van een component of bouwknoop te evalueren, de warmtestromen en temperatuursverdelingen te visualiseren voor een gegeven binnen- en buitentemperatuur, en minimale temperaturen te bepalen. Via THERM kan L2D berekenen, de basiscomponent die nodig is in het bepalen van een psi-waarde.

THERM is bovendien een gratis programma, en kan worden gedownload via volgende link: windows.lbl.gov.
Verder vindt u hier ook een uitgebreide kennis-databank en een zeer volledige handleiding over het programma in het Engels.


Validatie Therm

Om THERM te valideren volgens de norm NBN EN ISO 10211, worden twee validatiecases voorgeschreven. Beide cases, uitgewerkt voor de versie 5.2, vindt u hieronder.

Voor de versie 6.3 vindt u de validatie cases hier:

Daarnaast werd de validatie voor deze laatste versie uitgevoerd. Het validatierapport vindt u hier: